torsdag 13 maj 2010

Tyg och mönster + Ottobre


Det är underbart med "tygmänniskor". Det är för mig snälla personer i ens omgivning som har en massa tyg liggandes hemma som de gärna vill bli av med. När jag började jobba för några veckor sedan träffade jag på en f d arbetskamrat som sålt sitt hus och skulle tömma det. Frågade lite fyndigt om hon hade tyger och mönster hon ville bli av med och se det hade hon! Hon skulle återkomma och igår lämnade hon 2 kartonger med tyger och 1 kartong med mönstertidningar på mitt jobb! Tidningar i flera årgångar,bl a Allt om handarbete, de tidningar jag själv brukar använda mönster från till bl a vissa klänningar jag syr. Helt underbart! Igår kväll satt jag och bläddrade i varenda tidning och tog undan de med barnmönster i. Tusen tack, snälla P, du förgyller en småbarnsmammas sömnadsliv! Du får något på posten så småningom!

Sedan har jag köpt min första Ottobre mönstertidning. Har läst på en del bloggar att mönstren där är lite bredare och att man därför skall för t ex en body ta en mindre storlek till bredden och en större storlek för att få längden på bodyn. Hoppas ni förstod vad jag menade. Är alla mönster i Ottobre tidningarna lite bredare än andra mönster? Hoppas jag får lite svar här, för jag tycker tidningarna har så underbara mönster och vill ju att plaggen jag syr skall passa mina slanka barn.

8 kommentarer:

 1. Om du har slanka barn så kan det vara bra på kuvertbodyn från 07. Jag har endat förlängt flärpen för den är ganska kort. en går själva kroppen redan långt ner så det inte blir svårt att röra sig. Den nya i nr 3/2010 är bredare men väldigt bra i modellen. passar min knubbis.

  Ny blogg för mig så jag lägger till dig i min läslista

  SvaraRadera
 2. Oj, vilken lycka att få "ärva" en massa tyger och mönster!!

  Min erfarenhet är att i princip alla mönster i Ottobre, till vuxen såväl som barn, är mycket breda och ganska korta. Men det finns undantag! Bl a en body som jag ofta syr, den är nästan lite väl smal i modellen... Det bästa är väl att mäta på mönstret för att få en uppfattning om hur stort det är. Alternativt sy upp ett provplagg (tråkigt, men kanske överkomligt i små barnstorlekar i alla fall) för att veta exakt hur det blir! Till mig själv tar jag alltid en storlek mindre eller t o m barnstorlek för att det ska bli rätt!!

  SvaraRadera
 3. Kul att ha hittat din blogg. Jag syr mycket från ottobre. Tycker generelt att mönsteren är stora. En tröja i 92 är en 86 i affären. Många av mönstren är breda. Det är lite deras filosofi att kläderna ska ha bra rörelsesvidd och det gillar jag. Jag är dårlig på att jamföra mönster. Jag ritar, klipper och syr, men det man borde göra är jo att lägga dom över mönster man redan har. Jag har användt båda Meedom och welinder som basmönster och dom är ganska lätta att lägga över och jamföra. Welinder är också stort, dubbelstorlekerna är i praktiken den största storleken, 86/92 är en 92 t.ex. Jag gillar deres byxmönster. Bodys har jag aldrig sytt.

  SvaraRadera
 4. Jag tar också en storlek mindre än tänkt och en stl större på längden. Det gäller enligt min erfarenhet både barn och vuxenmönster. Själv syr jag tom. stl.170 till mig själv ibland och jag har 38/40 i vanliga fall. Mät mönsterdelarna mot plagg du redan har.

  SvaraRadera
 5. Vad underbart. Måste ju kännas lite som julafton att få så mycket när man är symänniska. Jag fick lite tyger av min mamma för ett tag sedan och gud vad jag mådde bra då. Särskilt när man kände igen vissa tyger från tyglådan då jag själv var barn. Sånt som "skulle bli en klänning till mig..." men aldrig blev av.

  SvaraRadera
 6. Härliga alster du producerar! Du e sååå duktig!! Och va roligt att få ta över tyg och tidningar efter ngn annan. Finns säkert mycket du kan skapa av den fångsten. :)

  Lydia är så fin, så fin i sin nya rosklänning med hatt. Lite ovanligare modell på klänningen som passar perfekt till det fina tyget.

  SvaraRadera
 7. Vilken snäll kompis du har.
  Kollade tillbaka på tidigare inlägg och den vita klänningen med blåa blommor är helt underbar.

  SvaraRadera