måndag 31 maj 2010

Piteå och loppis


I helgen har vi firat morsdag i Piteå samt gått på loppispremiären som försiggick vid Nolia-området. Det är alltid lika roligt att komma ut till havet där svärföräldrarna tillbringar några sommarmånader. Storgrynet ville inte åka hem igår, hon har så roligt när hon får springa omkring på tomten, leka med "lilla gubben" och umgås med farfar. "Lilla gubben" är en vit plasthäst på hjul som härstammar från 70-talet. Prickarna är som bekant svarta. Jag minns att vi hade en sådan där häst i mitt föräldrahem när jag var barn på 70-talet så det känns extra kul att en sådan finns kvar hos svärföräldrarna.

Som många andra syintresserade har jag blivit loppisberoende. Numera när jag går på loppis eller second hand är det mest tyger jag tittar på. Och utdelning från lördagens loppis- och secondhand runda var inte dålig. Dessa finfina tyger fyndades på min bästa "tygrunda" på länge. Det första tyget är från snälla och givmilda svärmor i form av en rund duk. Jag har allt mer börjat gilla småmönstrade tyger och jag tycker de passar ypperligt för barnkläder. Hittade en del av dessa i helgen. Klövertygena är jag extra glad över, nu vill jag bara få en massa tid över och sätta saxen i dessa, solhattar ser jag framför mig och tillhörande sommarklänningar.. :-) Karlsson-på-taket tyget är jag också lycklig över, syr jag någon pojkskjorta passar det ju så bra till det. Har mest blommigt och mer tjejiga tyger.Nu börjar jag ha så mycket tyger i mitt tygförråd så jag borde ha köpstopp! Tror inte att jag kommer att klara av det då sommartiden med en massa loppisar har inletts. Jag kan ha köpstopp på kläder till mig själv eller barnen men inte tyger.... :-) Min kloka mor tyckte att jag hade tillräckligt med tyger när hon var här och hälsade på för ett tag sedan. Hon har nog rätt vad gäller det. Kanske man skulle hålla sig hemma från loppis och second hand affärer en tid, ser jag fina tyger på ett ställe så kan jag inte gå förbi... Hur har ni det med köpstopp för tyger, kan ni hålla det eller faller ni snabbt tillbaka i habegäret att köpa tyger?

13 kommentarer:

 1. Oj så mycket fina tyger du hittat. Jag eller vi har ett kuddfodal med gul klöver som min man använt då han var liten. Det är tyvärr väldigt välanvänt nu så några kläder blir det inte av det.
  Köpstop blir det inte ofta det brukar automatiskt bli ett stopp då jag har mycket att göra då finns inte heller tiden att leta och titta efter nya tyger.

  SvaraRadera
 2. Vilka fina tyger du har kommit över!!! Jag som bara bor några mil från Piteå klagar högljutt över att jag typ aldrig hittar några fina fynd men så besöker jag ju aldrig loppisar utan bara Röda Korset och Pingstkykans Second hand affär. Det kanske är så att jag ska jaga loppisar i sommar?!:) Köp begäret när det gäller tyger går bara inte över, så illa är det!!! Fattar bara inte när jag någonsin ska hinna sy nått av allt som ligger och trängs i hyllan trots att jag inte hittar fina loppis och second hand fynd:)

  SvaraRadera
 3. hej!
  som svar på dina frågor, på hamnmagasinet kostar det 50kr att va med och det marknadsförs som "ung design" men ja, det är väl en definitionsfråga om vad som är ungt och inte, haha, det finns dom som är med som säkert är mellan 40-50år oxå. och jag tror det va kring 40 utställare men jag vet inte säkert.
  sen gammlia, höstmarknaden kostar 600kr tror jag och julmarknaden är svindyr, den kostar typ 2000kr eller nåt sånt. sen vet jag inte av några fler marknader här i stan just för tillfället men det kanske dyker upp nåt. dom ska ju ha lite mer aktiviteter inne i centrum nu framöver, i sommar, typ loppisar å sånt så det kanske blir nån marknad oxå.
  /hanna

  SvaraRadera
 4. Oj så fina tyger du fyndat! Jag älskar loppis och har alltid gjort. Förr köpte jag mycket porslin och 50-talsprylar. Nu är det mest tyger, även för mig... Har aldrig lyckats hålla ett köpstopp - varken för tyger eller något annat. Det farliga med loppis är ju att det är så billigt att man kan handla jättemycket utan att bli ruinerad.... Och tyger ser jag lite som en förbrukningsvara, det är sånt som går åt! :)

  SvaraRadera
 5. Har också funderat över det där om man egentligen kan ha för mycket tyg. Så länge allt får plats kan jag tycka att det är okej. Men jag har bestämt mig för att jag ska ha köpstopp på NYA tyger, dock ej loppistyger. De är ju så billiga ändå. Och har man dessutom loppmarknader och second hand som ett intresse tycker jag att det är ännu mer okej att shoppa loss....på dessa billiga ställen. Men vad gäller nytt "får jag bara" köpa tillbehören, dvs kantband, mudd och tråd och dylikt. Men vi får väl se om det håller *skrattar*

  SvaraRadera
 6. Åh, så fine stoffer!
  Jeg har også mer enn nok stofer, men klarer ikke å la vær å kjøpe mer hvis jeg ser noe bra på loppis...

  SvaraRadera
 7. Du har en utmaning att ta dig an! Den finns att hämta hos mig:)

  Kul att få se lite bilder från Piteåtrakten...det värmer:) Å vilka härliga tyger du hittat...klart man inte kan hålla sig ifrån att fynda tyger;)

  SvaraRadera
 8. Det bästa med att handla tyg på loppis är ju att det inte kostar så mycket :) och då unnar jag mig att handla även om hyllorna är överfulla ;) Och så är det så himla roligt att hitta sånt som inte går att köpa i affären längre

  SvaraRadera
 9. designmarknaden hålls en gång per år. så nästa blir alltså om ett år.
  /hanna

  SvaraRadera
 10. Fantastiska tyger, vilka fynd! Ser fram emot att se dem sydda i!

  SvaraRadera
 11. hej på dig, såklart att du får göra en lång gynther-skjorta, inte tror jag att jag är först med ideén direkt ;)
  Fina fynd du gjort!

  SvaraRadera
 12. Äh, varför hålla ingen, retrotyger är ju återvinning och inga stora pengar ;-)

  SvaraRadera