fredag 21 januari 2011

Retro byxor och Hobbylock


Under veckan har jag testkört min overlock - Hobbylock 786. Det är en äldre modell men fungerar fint. Tyvärr saknar den instruktionsbok så jag får testa mig fram. Fick hjälp av min tålmodige man att trä de fyra trådarna och på tredje försöket lyckades det. Har även lyckats vända bort kniven så att tyget inte skärs av på allt man syr. Det är lite finesser jag inte fattar och hur man får det snyggast när man avslutar t ex muddar. Ja jag får väl testa mig fram eller fråga någon som vet bättre. Overlocken fick jag ju helt oväntat som födelsedagspresent av min generösa kusin i Finland! Ett hjärtligt tack ännu ifall du läser det!



Ska väl säga att det är stor skillnad att sy i mjuka tyger med overlock jämfört med en symaskin. Overlocken tar sig lätt igenom stretchiga, tjocka tyger och fort går det. Vilken lycka! Nå i alla fall har jag sytt ett par velourbyxor med retro fickor till min yngre dotter. Velouren är återanvänd från en fin damblus! Gjorde lite roliga fickor fram på byxan och en ficka bak som kanske blev i största laget men, men.. Hade inga passande bruna muddar så det fick bli naturvita. Lite svårt att sy i den halkiga velouren, den är blank på baksidan. Den gled ifrån mudden när jag skulle sy fast den. Vanlig velour är ju inte blank på baksidan så den är ju lättare att sy i. På insidan av mudden framtill gjorde jag knapphål ifall man vill trä i ett band som dras till ifall byxorna sitter löst i midjan. Bilderna nedan är väl inte från de finaste bakgrunder man kan tänka sig men på en blogg för en 2-barnsmamma får det duga! Är inte alltid så lätt att fånga på bild en livlig snart 2-åring som ofta rör på sig . Borstar tänder, det gör hon gärna! Diskar i köket gör hon också väldigt gärna - så fort det finns något att diska är hon där och slamrar i köket. Hoppas denna hobby går över snart.... Så fort hon hör någon i köket kommer hon dragandes med sin lilla stol och skall hjälpa till...

.

Byxorna kommer ursprungligen från ett par hängselbyxor jag sydde för cirka 3 år sedan. De har hamnat i min "ufohög". Egentligen har jag inget ufo - i dess rätta betydelse - dock har jag en del plagg som jag anser misslyckade som jag nu försöker ta tag i. Hängselbyxorna hur de såg ut före de omgjordes ser ni här nedan. Jag tycker det är en stor skillnad och jag är nöjdare med hur de ser ut idag. De gamla byxorna kanske användes 1 gång så det var dags att göra något åt dem. Byxorna passar min dotter bra, dock är de inte så breda men jag gillar byxor så åt mina slanka barn. Vill göra lite reklam för Simply colours - tröjan hon bär är därifrån. Bra kvalité på kläderna och text kan man välja själv!


Får ännu tacka för de fina kommentarerna om skjortan i mitt tidigare inlägg! Det värmer!

14 kommentarer:

  1. Så fine bukser, herlig retro !
    God helg !

    SvaraRadera
  2. Vilken superkusin du verkar ha. Vill också ha en overlock...men, men... Har dock börjat försöka mig på att sy i stretchiga tyger på min vanliga maskin eftersom jag förstått att många lyckats bra där. Några tips isåfall?

    SvaraRadera
  3. Så kul med en overlock, vilken super present! Visst är det hela skillnaden att sy med en ol jämfört med en vanlig maskin när man syr i mjuka tyger?! Måste erkänna att jag hittills alltid använt kniven när jag syr, jag tycker det är så perfekt som det kan bli:) Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Så snygga byxor med coola fickor! Vad kul med overlock, grattis till den! Ja det är inte helt lätt att få till snygga avslut på muddar, men jag gör så att jag syr mudden runt och när jag sedan kommer dit jag började fäller jag ned kniven och syr en lite bit till och sedan sneddar jag ut och sedan får man fästa trådarna fint. Lycka till!

    SvaraRadera
  5. Häftiga byxor, ser jättebekväma ut. Skjortan i förra inlägget är oxå jättefin! En sån beställer jag sen till våra barn... ;)
    Tack själv för senast. Nöjet var helt på vår sida, så vi ställer gärna upp igen när det behövs. Saknar småtrollen, och er oxå förstås. :)

    SvaraRadera
  6. Wow vad läckra byxorna blev!!!! Superduperfina!!! Jag skrattade så igenkännande när du skrev om din lilla snart 2-åring. Låter precis som lilla A här hemma:) Å visst är det lite jobbigt att de ska vara med överallt, men det är oxå alldeles bedårande sött!!! Trevlig helg på dig å de dina:) Ps. tröjan var ju bara föör cool;)

    SvaraRadera
  7. Kul med overlock! Visst är det härligt att sy på!? Byxorna är jättesöta! :-)

    SvaraRadera
  8. Hej,
    Du syr så fint... På den här sidan http://www.sewingmanuals.com/Sewing_Machine_Manuals/Pfaff.htm finns det en nedladdningsbar manual för Hobbylock 786. Tyvärr är den på engelska, men hoppas att det går bra ändå.
    Hälsn,
    Stina

    SvaraRadera
  9. Men så fina byxorna blev, man kan inte tro att det är första paren ut på overlocken!

    SvaraRadera
  10. Kul text på tröjan! Jag syr nog nästan alltid med kniven framme också. Då jag syr mudd sneddar jag in och sneddar ut så att det går omlott så att "innervarvet" blir jämt. Sen lämnar jag några cm trådkedja. Om man då drar lätt i den löser trådarna ut från varandra.Sen slår jag helt enkelt en dubbelknut på trådarna, knyter i hop dem med varandra, och klipper av. Snabbt, enkelt och hyfsat snygt. Och hittills har jag aldrig varit med om att sömmen skulle ha gått upp.

    SvaraRadera
  11. Åh grattis till overlock!!! Vill gärna ha jag med..=) Jättefina byxor blev det!

    SvaraRadera
  12. Jag avslutar också så som Heimlaga skriver men jag fäster trådkedjan med en stoppnål som jag drar ner änden med i de fasta sydda stygnen på föregående varv.. Krångligt att beskriva..

    Byxorna är ju urläckra ju! Passar perfekt! Å grattis till overlocken1

    SvaraRadera
  13. Ja jag tycker dom är dö fräka och ur schusiga helt100% perfekta skulle schälv. Kuna
    Tänka mej ett par såna som sparkbyxa till mej schälv presis vad jag skulle vilja äga
    Och ha på mej efter som jag använder blöjor så skulle det vara smidigt av och på
    SättNing. Helt perfekt toppen

    SvaraRadera