lördag 27 november 2010

Mössor

Först vill jag tacka för alla trevliga kommentarer till mitt tidigare inlägg! Det gör mig så glad att läsa alla uppskattande kommentarer på något man sytt.

3 mössor som jag sytt i veckan. Inget nytt, modellen har ni sett förut. Skall göra om mössan lite framtill så att den täcker mer i pannan på barnet. Hade dem som visningsexemplar när jag besökte butiken denna vecka. Den mittersta mössan är fodrad med fleece och de två övriga är vändbara och har ett mellanfoder med flanell. Vi kom överens att jag skulle sy några fleecefodrade mössor och något tillhörande så det blir ett set. Får väl bli i flickfärg, i pojkfärg och unisex, något för alla smaker och med vintriga färger. Mössorna blir i babystorlekar. Finns ju en variant av denna mössa med öronlappar för äldre barn. Den skulle jag vilja prova sy ännu i vinter.

Efter mössorna skall jag sy klänningar till affären. Det känns roligt och lite spännande att sy något som så småningom kommer att hamna i butik. Sen får man ju hoppas att det finns människor som vill betala för hantverk och unika produkter som jag tycker får bli lite dyrare än de kläder man handlar hos de stora klädkedjorna.

Nu är det snart läggdags. Nu är det tidiga morgnar som gäller för lillan så det är bara att masa sig i säng på kvällarna! Godnatt!

söndag 21 november 2010

Mera pepparkakor..


Jag blev så förtjust i mitt bruna jultyg så jag ville sy en till klänning kombinerat med det brunrutiga tyget. Här har jag använt restbitar av båda tygerna. Små detaljer av spets, zigzack-band och knappar för att få den lite roligare och finare! Det rutiga tyget blev knappt och skarvat på flera ställen. Ville bara inte gå in till stan och köpa mer tyg, lite bökigt när lillan blev sjuk i veckan. Syns lite väl tydligt med skarven längst ner både på fram- och bakstycket, den är inte på mitten och jag fick inte ihop rutorna så det inte syntes, men, men den får duga åt lillan! Hennes julklänning i mitt tidigare inlägg kanske jag säljer eller lägger på hög för kommande behov. Den blev i längsta laget för henne.

På baksidan fick det bli tomtarna och det rutiga tyget. Namnlappen hamnade bak i nacken då jag tyckte den passade bäst där. Klänningen påbörjades när lillflickan var febrig och jag ville ha något roligt att göra. Jag satt och sydde vid köksbordet när hon sov eller så fick båda barnen leka och springa kring mig medan jag sydde. Har varit helt utvilad några dagar då barnen fått för sig att sova längre på morgnarna, så härligt! Då har man ju också
helt klart mer energi att sitta vid symaskinen! :-)

Nu är det bruna jultyget så gott som slut så när som en liten bit med hjärtan. Jag tror dock att det kommer att komma mer julklänningar innan jul. Har hittat en del fina juldukar på second hand som passar ypperligt för små söta klänningar.

Igår var jag och hörde mig för på stan i en liten affär om de skulle vara intresserade av mina retroinspirerade barnkläder. De tyckte det lät intressant och bad mig återkomma i veckan med några plagg så man får se stilen på mina plagg. Det känns ju spännande och roligt! Nu skall jag försöka sy några mössor eller annat som inte tar så länge att sy så jag har något nysytt att ta med mig. Annars får jag gräva i barnens garderob och ta med något av det jag sytt tidigare. Det är mest sommarplagg som jag sytt åt dem men något skall jag väl hitta.

Önskar alla som tittar in en fortsatt trevlig kväll och en bra kommande vecka!

tisdag 16 november 2010

Jul med finnkids



Har haft "symaskinsrace" några dagar och sytt varsin julklänning åt mina flickor. Modellen har jag sytt tidigare bl a denna och denna. Enkel a-linje klänning, inspiration Gynther men lite modifierat. Eftersom tomtetyget är ganska livfullt så valde jag en enkel variant på klänning.

Klänningarna invigdes idag då det var sedvanlig luciafotografering på Strömpilen här i stan. Under tiden man väntade på sin tur för fotografering fick barnen leka och busa av sig på Busplaneten! Allt gick bra, en lite trött mamma sydde de sista knapparna när vi väntade på vår tur! Men det är ju så det skall va ibland, lite ont om tid ifall man vill sy kläderna men det löser sig för det mesta! :-).

Barnen ställde upp för fotografering och stod så prydligt bredvid varandra utan krångel. Vi fick några fina kommentarer om de lite ovanliga klänningarna mitt bland traditionella tomtenissar, lucior och pepparkaksklädda barn. Dagen avslutades med hamburgermiddag tillsammans med en god vän och hennes 3-åring. En riktigt trevlig men lite tröttsam dag. Imorgon får vi allt vila!

Lillasysters klänning blev något i längsta laget men jag ville gärna ha hela motivet med tomtar och hjärtan så då fick det bli så här. Hade jag haft mer tid på mig hade det blivit lite annorlunda. Jag hade kunnat klippa bort lite i mitten på tyget. Sen hade hjärtraden kunnat komma lite längre ner för att få med hela röda hjärtan. Tomtetyget är en återanvänd julduk och det brunrutiga är nytt tyg från Ohlssons tyger. Knapparna är 2 par olika till varje klänning för att jag ville ha de snyggaste jag hade i dessa färger och som mest matchade med färgerna på tygen.


Bjuder på några bilder av barnen nyss hemkommen, med reservation för det dåliga ljuset på kvällskvisten. Skall man få bättre bilder skall det fotograferas på morgonen eller tidig eftermiddag. Tänkte att det passade bra när de ändå var lite festligt klädda efter fotograferingen.

Ha en fortsatt trevlig vecka alla som tittar in här!




söndag 7 november 2010

Mössa och julklapp


Fick en beställning i helgen på en fleecefodrad hjälmmössa vilket gläder ett syhjärta! Beställaren skall ge den åt en bekant vars bebis skall födas i slutet av november. Hon föll för det turkosprickiga tyget som hon sett på min blogg på en annan mössa. Hon ville också ha de orange kantbanden till, vilket ju även fanns på den förra mössan. Storleken nyfödd - ca 3 mån men kanske är den något större. Dockan som har den på sig är en större docka över 50 cm.

Den hittade jag på Kupan här i stan för några veckor sedan när de nyöppnade efter flytten. 50 kr (!) ville de ha för den, jag har sett liknande dockor med betydligt högre priser. Den hade ingen prislapp utan när jag såg den plockade jag kvickt ner den från hyllan och frågade personalen om den är till salu och det var den! Min äldre dotter L skall få den av jultomten, jag tror hon kommer att bli överlycklig! Den är lätt att bära, t o m lättare än de populära Babyborn dockorna som mina döttrar gillar! Hittade en sån också för 50 kr till min yngre dotter som väldigt sällan får låna storasysters så nu har de varsin sån också! Oj, vad vi kommer att ha lätta dagar framför oss efter julen, inget bråk om leksaker på dagarna! :-) Jag och min storasyster hade på 70-talet varsin docka lik den på bilden, de var väldigt omtyckta. Hennes finns så vitt jag vet kvar, min är nog borta sen mina föräldrars gamla sommarstuga revs i mitten på 90-talet.

Hur som helst, det var mössan jag skulle blogga om! Hoppas den faller beställaren och mottagaren i smaken! Jag tycker den är så söt, och passar väldigt bra med brun fleece inuti, kommer säkerligen att komma lite hättor till våren i brunt med orange kantband! Ha det bra alla som tittar in! Och tack för era härliga kommentarer på min blogg, det värmer så mycket!